Praleisti

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias

Straipsnis: Viskas, ką turi žinoti apie šilko priežiūrą.

Viskas, ką turi žinoti apie šilko priežiūrą.

Viskas, ką turi žinoti apie šilko priežiūrą.

Kasdiena – verta šilko

Kodėl „Žydėjimo“ kolekciją pasirinkau kurti iš šilko – šio prabangaus, senovėje tik kilmingųjų dėvimo audinio? Šilkas labai vertinamas nuo senų laikų, jį dėvėti yra nenusakomas malonumas kūnui ir sielai. Jis išlaisvina vidinę eleganciją, graciją ir plastiškumą, tarsi net sušvelnina aštrius charakterio bruožus. Kodėl to nepritaikius kasdienai? Užuot dėvėję šilką tik per šventes, gyvenkime šią dieną taip, lyg ji būtų paskutinė. Ar gali būti geresnė proga nei dabar?

Šiandien, čia ir dabar aš dėviu šilkinį sijoną su medvilnine palaidine ir sportiniais bateliais. Kitomis dienoms ant šilkinės suknelės su petnešėlėmis apsirengiu laisvalaikio džemperį, o palaidines derinu su džinsais. Esant poreikiui, tuos pačius rūbus pritaikau ir vakarui, tik pakeičiu avalynę ir aksesuarus. 
 


Siuvant pirmuosius bandomuosius modelius, naudojau sintetinį audinį. Atėjus pirmiesiems karščiams, atlikau eksperimentą. Vieną dieną dėvėjau suknelę, pasiūtą iš labai švelnaus, lengvo ir visiškai neglamžaus sintetinio audinio. Tačiau buvo labai karšta, kūnas prakaitavo ir aš jaučiausi taip, lyg būčiau apsivyniojusi polietilenine plėvele. Kitą dieną buvo dar karščiau, tačiau aš dėvėjau šilko suknelę, – skirtumas buvo neįtikėtinas. Visą dieną negalėjau atsidžiaugti šilko teikiamais pojūčiais, tad abejonių dėl pasirinkimo neliko. 

Jau girdžiu klausimus: ar audinys labai susiglamžė? Ar neliko prakaito dėmių? Galiu drąsiai atsakyti – taip, audinys truputį pasiglamžė, tačiau nežymiai, nors dėvėjau suknelę nuo ryto iki vėlyvo vakaro. Dirbau darbus, vairavau automobilį, tupinėjau, sėdėjau, valgiau. Medvilnė ar viskozė glamžosi daug labiau. Prakaito žymių taip pat nebuvo, o vanduo, kuriuo apsitaškiau, išdžiūvo akimirksniu ir nepaliko jokių dėmių. 

Kad dėvint šilką kiekvieną dieną nekiltų rūpesčių, abejonių ir klausimų, kaip jį prižiūrėti, who’she komanda Jums paruošė šilko priežiūros patarimų.

Šilko priežiūra

Neretai įsigyti šilkinius drabužius prisibijoma dėl sudėtingos šilko priežiūros. Neneigsime – šilkinis rūbas reikalauja kiek daugiau dėmesio nei medvilninis ar sintetinis, tačiau pažadame: su šiek tiek kantrybės ir žinių galėsite ilgai džiaugtis šio ypatingo audinio rūbais bei lengvai juos prižiūrėti namuose.

Rūbų valykla – vienintelė išeitis?

Drabužių valyklose dirbantys specialistai puikiai supranta, kaip reikia elgtis su šilku ir visada prisiima atsakomybę tuo atveju, jei valant drabužui kas nors atsitinka. Visa tai yra tiesa, tačiau rūbų nešimas į valyklą ne visada paranku – tai „suvalgo“ daug laiko ir lėšų, todėl verta žinoti, kaip šilką prižiūrėti namuose. 

Skalbimas

Šilkas yra natūralus audinys, nelinkęs kaupti dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų, tad jei kartą apsivilkę rūbą jo dar nenorite skalbti, tiesiog palikite jį keletui valandų gryname ore (Tik ne tiesioginiuose saulės spinuliuose!) – taip rūbas prasivėdins ir vėl galėsite jį dėvėti.

Garintuvas yra dar vienas puikus būdas atnaujinti rūbą išvengiant plovimo – jis ne tik išlygina susiglamžiusias rūbo vietas, tačiau taip pat naikina bakterijas.

Jei atėjo metas šilkinį rūbą skalbti, turėkite omeny šiuos aspektus:

Jei tik yra galimybė, skalbkite šilką rankomis, drungname ar šaltame vandenyje – tai saugiausias būdas, padedantis išlaikyti rūbo ilgaamžiškumą. Jei visgi skalbiate mašina, rinkitės specialiai šilkui skirtą arba „Delicates“ programą. Vandens temperatūra neturėtų būti aukštesnė nei 30 laipsnių.

Skalbdami rankomis ar prieš dedant į skalbyklę, susilaikykite nuo dėmių trynimo – tai pažeis šilko pluoštą ir paliks baltą dėmę trynimo vietoje. Įsigykite specialiai šilko dėmių valymui skirtą ploviklį, mažą kiekį užtepkite ant dėmės, leiskite pabūti ir tik tada skalbkite.

Atminkite, kad šilkui tinka toli gražu ne kiekvienas skalbiklis ar dėmių valiklis, tad atidžiai skaitykite etiketes ir ieškokite gamintojo patvirtinimo, kad skalbiklis išties tinkamas šilko pluoštui. Įprastų skalbiklių sudėtis yra per agresyvi ir gali sugadinti šį natūralų pluoštą.

Šilkinius rūbus visada skalbkite išvertę į blogąją pusę ir nemaišykite skirtingų spalvų į vieną plovimo kriauklę ar dubenį – šilkas yra linkęs išskirti savo spalvą vandenyje, tad galite lengvai nudažyti kitus skalbinius. Nesijaudinkite, jei vanduo nusidažė rūbo spalva – tai yra normalu, o ir rūbas neturėtų nublukti. 

Išskalbę šilkinį rūbą jo negręžkite, kadangi gręžimas taip pat gali sugadinti šį delikatų audinį. Pašalinkite vandens perteklių rankšluosčiu ir palikite išdžiūti ant pakabos, kabyklos ar pakloję ant grindų ant rankšluosčio (venkite medinių pakabų – jos gali palikti dėmes). Po plovimo skalbyklėje ištraukite rūbus kuo greičiau, taip išvengsite susiglamžymo. Nedžiovinkite šilko tiesioginiuose saulės spinduliuose – nuo ultravioletinių spindulių audinys gali pagelsti. 

Po plovimo rekomenduojama šilką praskalauti vandeniu su keliais lašais spirito acto. Actas padeda pašalinti iš rūbo chemines medžiagas, kurios gali likti po skalbiklio, taip pat atstato natūralų šilkinio audinio žvilgesį.

Lyginimas

Svarbiausia taisyklė - lyginkite šilką tada, kai jis dar drėgnas, kadangi visiškai sausas šilkas lyginasi  gerokai sunkiau. 

Lyginant šilką taip pat svarbu rūbą išversti į blogąją pusę - taip apsaugosite savo rūbo spindesį. 

Lygintuvo temperatūrą rekomenduojame nustatyti minimalią ir atsargiai didinti jau lyginant ir stebint šilko būseną. Iš patirties galime pasakyti, kad šilkui nepakenks ir aukštensė nei numatytoji temperatūra, tačiau, kaip ir minėjome, ją didinti reiktų labai atsargiai ir palengva, kadangi per aukštą temeperatūra gali sugadinti jūsų šilkinį rūbą.

Garintuvas

Dar viena puiki alternatyva šilko lyginimui – garintuvas. Su juo ne tik patogiai ir efektyviai išlyginsite šilką, jis gali atstoti paprastą lygintuvą visiems jūsų turimiems rūbams. 

Garintuvas yra pripažintas kaip saugiausia ir patikimiausia priemonė delikatiems audiniams prižiūrėti – jį naudodami nerizikuosite sudeginti ar kitaip pažeisti audinio, tačiau efektyviai pašalinsite nepageidaujamas raukšleles.

Lyginant šilką garintuvu svarbu juo neliesti audinio – laikykitės saugaus atstumo ir artinkite garintuvą palengva.

Elektrinimasis

Šilko elektrinimosi, ypač šaltuoju metų laiku, kai oras sausas, neišvengsime. Tačiau gera žinia ta, kad yra keli efektyvūs būdai, padėsiantys kovoti su šilko elektrinimusi. Štai jie:

Antistatikas. Prieš rengiantis šilkinius rūbus, išpurkškite juos antistatiku. Ši priemonė veiksmingai neutralizuoja tiek šilko, tiek kitų audinių elektrinimąsi. Antistatiką purkškite rūbą išvertę į blogąją pusę, 15 cm. atstumu. Atminkite, jog purškiant per arti gali likti dėmės.

Drėkinimas. Planuokite rūbų derinius iš vakaro ir jei nuspręsite kitą dieną dėvėti šilką, pasirūpinkite savo odos drėgme. Gerokai sumažinsite ar visiškai pašalinsite elektrinimąsi jei jūsų kūno oda bus sudrėkinta. 

Jei vistik išsitepti kremu nespėjote, ir rūbas elektrinasi, pasitepkite kremu rankas ir jomis perbraukite po rūbu per kūną – tai gerokai sumažina nepageidaujamą elektrinimąsi.

Metalinė pakaba. Dar viena efektyvi priemonė – metalinė pakaba. Tiesiog perbraukite ja per įelektrintą rūbą, ir situacija pagerės akimirksniu.

Žiogelis. Vidinėje rūbo pusėje įsisekite metalinį žiogelį. Metalas padeda neutralizuoti statinį krūvį, tad tai puiki prevencinė priemonė nuo elektrinimosi.

Šilką ne tik malonu dėvėti – jis moko kantrybės ir skirti sau laiko, kurio vis pagailime.

Tikimės, kad pateikita informacija jums padės kuo ilgiau džiaugtis šilko prabanga. Taip pat norime pažymėti, kad visi mūsų patarimai yra rekomendacinio pobūdžio – pasirinkite tai, kas labiausiai tinka jums. 

Dėkojame, kad skaitote –
who’she komanda.

 

1 komentaras

Tai patys pačiausiai, patys nuostabiausi rūbai. Įsigijau 2 linines sukneles ir linines kelnes su palaidine. Dėkoju ten dirbančių žmonių kolektyvui: už nuoširdų bendravimą, už patarimus, už greitą pristatymą. Daiktai labai kokybiški, verti kainos. Sėkmės Jums kūryboje!! Ir dar kartą, su didžiausia pagarba ir dėkingumu!!

Vita

Palikti komentarą

Ši svetainė apsaugota „reCAPTCHA“, taip pat taikoma „Google“ privatumo strategija ir paslaugų naudojimo sąlygos.

Visi komentarai yra patikrinami prieš publikuojant

Kiti įrašai

Naujoji lino kolekcija - kodėl "Savastis"?

Naujoji lino kolekcija - kodėl "Savastis"?

Tai labai simboliška. Kai gimstame, mes būname tyri, nekalti, pilni džiaugsmo ir noro atskleisti visą savo unikalumą. Kūdikis natūraliai gyvena šioje akimirkoje, čia ir dabar. Jei jis išalksta – pr...

Skaityti plačiau